Topøkonomer: Lavere bundskat betaler sig selv

Berlingske ser meget gerne topskatten afskaffet, men leverer et fint selvmål i stedet. Blandt de unavngivne økonomer* er der nemlig næsten lige så stor tilslutning til bundskattelettelser, som topskattelettelser. Det passer bare ikke i avisens kram.

Graf fra Berlingske

Avisen har “researchet” sig frem til, at “størstedelen af danske økonomer” anbefaler en afskaffelse af topskatten. Det skal man normalt være ADAM-model-tilhænger for at mene, men nu har de jo lavet research og spurgt eksperter. Men artiklen har en klar underlæggende agenda, og modsiger egne konklusioner.

  1. Ekspertpanelet er alt andet end objektivt. Det består primært af finansielle institutioner, og så en håndfuld universiteter og andre formodentligt objektive kilder.
  2. De kilder der udtaler sig, er uenige med konklusionen. Minus Brian Mikkelsen, der peger på misundelse som grund til topskat.
  3. Det er kun 55 af de 96 økonomer i panelet, der har svaret, men artiklen mener det er repræsentativt. Det er meget tyndt.
  4. Samtlige er enige om, at det på den korte bane ingen effekt vil have – ud over hullet i statskassen.
  5. 38% peger på bundskatten, 40% på topskatten. Dvs. vi er 2% fra at undgå at gøre 10% (FM beregningen fra Liberal Alliance) af befolkningen fattigere.

Hvis vi så kigger på hvem der har udtalt sig, så er det mennesker der…

  • betaler topskat.
  • arbejder for, eller med, mennesker der betaler topskat.
  • er økonomisk højreorienterede.

Altså den økonomiske elite. Der er ingen der udtaler sig på vegne af de 10% svageste borgere.

Nu prøver jeg med lidt af den foragtelige sammenhængskraft. De bredeste skuldre bærer det tungeste læs. Den progressive skat vi har, har netop denne effekt. At man betaler mere, når man tjener mere, er en logisk konsekvens af en skatteprocent, og der er ingen sammenhæng mellem flad skat og brede skuldre. Det er først når de højeste indkomster betaler en højere procent, at der er tale om at de “bærer mest”.

Slutteligt vil jeg lige pointere, at selv når Berlingske bruger deres egne fordrejede tal, så er der blandt økonomerne enighed om, at det lige så godt kan betale sig med skattelettelser i bunden i stedet. Så hvorfor lyder overskriften på artiklen ikke “lavere bundskat betaler sig selv”?

* Berlingske Business har ikke ønsket at oplyse hvem de “økonomiske eksperter” er.


http://www.business.dk/oekonomi/topoekonomer-lavere-topskat-betaler-sig-selv#
http://www.ft.dk/samling/20131/almdel/fiu/spm/246/svar/1213301/1489659.pdf